Ny serie Svensk whisky från Bergslagen

Publicerat 28 september, 2017

Den 2:a oktober är det premiär för vår nästa serie whisky som vi släpper i det lokala sortimentet på Systembolaget i Örebro, finns givetvis att beställa för övriga landet som vanligt. I Bergslagen, djupt inne i skogarna finns dom, våra svenska väsen, och det är med inspiration av vår närmiljö som vi skapat Väsenserien, en serie om 5 stycken buteljeringar med Svensk Whisky. Vi har djupdykt ner i lagret och smakat av många intressanta fat för att hitta bra blandningar som vi vill dela med oss utav.

”Skogsrå” en mix av Amerikanska Bourbonfat (200 liters) och nya Svenska Ekfat (50 liters), destillerat 2011 och lagt på mognadstanken under sommaren 2017.

Skogssrået är skogens härskarinna i svensk folktro. Underskön framifrån, men med en rygg urholkad som en rutten trädstam. Ett förföriskt kvinnoväsen som besöker män som arbetar ensamma i skogen för att bli deras älskarinna. Fall för henne och du är fast i hennes våld. Värj dig mot hennes kärlek, och ständiga olyckor väntar. Kanske skulle hon ställa till mindre besvär om hon blev bjuden på ett glas whisky från Bergslagen

Den andra buteljeringen, ”Vätte”, består av Amerikansk Bourbonfat (200 liters) samt och Sherryfat (50 liter), destillerat 2011 och lagt på mognadstanken under sommaren 2017.

I den svenska folktron är vättar småfolk som bor under böndernas hus. De lever ofta i harmoni med människorna, men ställer till förtret om de behandlas illa. Som när någon utan förvarning häller ut kokvatten som tränger in i en vättes boning. Då kan bonden straffas med att hans gård brinner ner. Vad som händer om ett glas whisky från Bergslagen hälls ut och tränger i in vättens bostad förtäljer inte historien.

Upplagan är ca 850 stycken av respektive sort. De resterande 3 utgåvorna i Väsenserien kommer under första delen av 2018. Vilka av alla de Väsen som finns som vi valt att ha med håller vi lite hemligt under tiden.

Bergslagens Destilleri