Olika fattyper

Slutligen lagrar vi destillatet till exempel i ett fat torr Oloroso. Vi har inlett samarbete med en spansk bodega där de finaste sherryfaten finns. Förutom Oloroso har vi även tillgång till andra typer av sherryfat, som Pedro Ximenez, Palo Cortado, Manzanilla och Amontillado. Vi kommer också att importera fat från Skottland och USA. Med våra mindre fat på 40 eller 70 liter kommer mognadsprocessen gå mycket fortare än om vi hade valt traditionella fatstorlekar.

Hur påverkar fattypen whiskyn?

Bourbonfat
90% av alla fat i Skottland består av bourbonfat. Ett bourbonfat ger en gulfärg, vanilj och cocosaromer, en viss sötma i doften.

Olorosofat (Sherry)
Det vanligaste efter Bourbonfat. Ger en gulbrun färg, doften är nötaktig, med smörkola och vanilj. Smaken upplevs fylligare, nötig och fruktig.

Virgin American Oak
Fatet ger whiskyn mycket karaktär då det är helt nytt. Ger liknande smaker som bourbonfat fast mycket mer av allt.

Sherryfat i Spanien